top of page
DSC_3633.jpeg

Het kunstproject ‘Natuurherinnering’

Natuurherinnering is een kunstproject van beeldend kunstenares Janske Hombergen dat zij in opdracht van ouderenzorg organisatie De Waalboog heeft ontwikkeld en gerealiseerd. De Waalboog heeft verschillende zorglocaties in Nijmegen. Hier wonen mensen met ouderdomsproblematieken zoals dementie.

Als basis voor haar kunstproject heeft Janske in verschillende gesprekken met de bewoners gezocht naar ervaringen met de natuur die herkenbaar zijn voor jong en oud. Een soort universele herinneringen die door de herkenbaarheid uitnodigen de eigen herinneringen te reactiveren en te delen met anderen. Zij wil op deze manier mensen uitlokken naar buiten te treden met hun eigen verhaal.

De herinneringen die de bewoners vertelden, heeft Janske gecombineerd met haar eigen ervaringen en verwerkt tot fictieve verhalen. Deze zijn verzameld in het boek Naar buiten. Hierin zijn de natuuravonturen te lezen die verteld worden door een ondernemend en onderzoekend meisje dat met de seizoenen mee van alles ontdekt en beleefd in de natuur. Bij de verhalen heeft Janske foto’s gemaakt en er zijn toepasselijke spreekwoorden, liedjes, sprookjes, recepten en dingen om te maken en doen beschreven.

paneel.jpg
paneel2.jpeg

Uit de foto’s is een kleine selectie gemaakt die afgedrukt zijn op groot formaat panelen met daarop driedimensionale insecten. Deze panelen zijn aangebracht op de wanden van de gemeenschappelijke ruimtes van de zorghuizen. De panelen maken onderdeel uit van een QR-code route die binnen en buiten in de tuin te vinden is. Met de QR-codes is het mogelijk luisterfragmenten te laten afspelen die gaan over de afbeelding op het fotopaneel of over datgene dat op de plek van de QR code in de tuin aanwezig is. In deze luister fragmenten leest Janske voor uit het boek Naar buiten. Een aantal van deze luisterfragmenten zijn ook af te spelen op de website www.natuurherinnering.nl en zijn dus ook te beluisteren zonder QR code.

Met het boek Naar buiten, de fotopanelen en de QR-code route wil Janske een verbinding tussen de (eigen) binnen- en de buitenwereld maken waardoor bewoners (evenals zorgmedewerkers en mantelzorgers) geprikkeld worden om herinneringen op te halen en in beweging te komen. Waarmee zij de bewoners, zorgmedewerkers en bezoekers van De Waalboog met elkaar verbindt. Door de beleving die zij samen met hen heeft gecreëerd wil zij met haar project een bijdrage aan hun welzijn en welbevinden leveren.

Natuurherinnering is een project in opdracht van De WaalboogCultuur Oost heeft in het kader van KUNSTwerkt de verbinding gelegd tussen zorginstelling en kunstenaar.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd en zou je meer informatie over dit project willen, neem dan contact op met Janske Hombergen.

    Stuur een mailtje naar: info@janskehombergen.nl

bottom of page